logo
Bevásárló kosár

oddelovac

oddelovac
Pozsony
+C
Főmenü
<<  229/439 >>

Nagyszombat megye közgyűlésének kihelyezett ülése galántán

26.11.2020 07:56 | -sl-

   Nagyszombat megye közgyűlése 2020. szeptember 30-án kihelyezett ülést tartott Galántán az Esterházy kastélyban. Ennek kapcsán kérdeztük Berényi Józsefet a megye alelnökét:

 

   Miért éppen Galántán és az Esterházy-kastélyban valósult meg az ülés?

   A megyei önkormányzat időnként kihelyezett ülést tart. Erre mindig készül egy előterjesztés, amely az adott járás megyét érintő problémáival, illetve azok megoldásaival foglalkozik. Az Esterházy-kastélyt azért választottuk helyszínül, mert szerettük volna megmutatni a megye többi részéből érkező képviselőknek, hogy a Szlovák-Magyar Határon Átnyúló Együttműködés INTERREG Programjából milyen szépen újul meg a kastély. Ennek a programnak a pályázat elbíráló bizottságában Nagyszombat megyét, - Jozef Viskupič megyeelnök megbízásából -, én képviselem.

 

   Milyen döntések születtek, amelyek a Galántai járást és a várost érintik?

   A járás szempontjából talán a legfontosabb testületi döntés az volt, hogy jóváhagytuk a tallósi vízimalom és környéke felújításáról és egy turisztikai-látogatói központ megépítéséről szóló szerződést, szintén Európai Uniós támogatással. A projekt jelentős költségvetéssel rendelkezik. Ez a beruházás 750 ezer euróból valósul meg Tallóson.

 

   Galántán, a járási székhelyen milyen fejlesztéseket terveznek még az idei évben?

   A megyéhez tartoznak a városban található középiskolák is. Elmondhatom, hogy csaknem minden évben fejlesztjük és rekonstruáljuk ezeket az iskolaépületeket. Az idén még tervben van a Kereskedelmi és Szolgáltatóipari Szakközépiskola tetőfelújítása 80 ezer euró értékben. Emellett tervdokumentáció készül a Szép utcai szociális intézmény kapacitásának bővítésére. Az Esterházy-kastély főbejáratának (portáljának) fejújítását 20 ezer euróval támogatjuk. A jövőben szeretnénk reprezentatívabb helyre költöztetni a megyei könyvtárat is.

 

   A lakosok leginkább a megyei utak javítására kíváncsiak. Itt mi a helyzet?

   A Galántai járásban most zajlik a Királyrévből Alsóhatárra vezető út felújítása, de jó hírrel szolgálhatok Galánta város lakosait illetően is. A helyi önkormányzattal egyeztetve a megye felújítja a Nálepka százados utcát a futballpálya mellett, 45 ezer euró értékben.

 

   A végén még egy fontos kérdés, a koronavírus-járvány mennyire befolyásolja a megyei önkormányzat tevékenységét?

   Jelentősen és hátrányosan. Mivel országos szinten az adóbevételek kisebbek a tervezettnél, nekünk is jelentős költségvetési hiányunk van. Jelenleg mintegy 6 – 7 millió euró. Ezért is éltünk a lehetőséggel, és a pénzügyminisztérium által kínált kamatmentes kölcsönből 5 millió eurót veszünk fel. Így tudjuk teljesíteni az év elején kitűzött céljainkat. De a pénznél sokkal fontosabb az emberi élet és egészség, ezért kívánok a járás minden lakosának kitartást a Covid-19 koronavírus elleni nehéz küzdelemben!


Fényképgaléria
Ossza meg ismerőseivel
Facebook  Twitter  Google  LinkedIn  Pinterest  Email  Print

Hozzászólások

Hozzászólás hozzáadása

Ehhez a cikkhez még nincs hozzászólás
Hozzászólás hozzáadása
Név *:
Szöveg *:
 
<<  229/439 >>Támogatók – Partnerek


Menü
Aktuális számunk


Elérhetőségek
Kiadónk:
OZ Matúšova zem – Mátyusföld PT
Diakovce 754, 925 81
IČO: 50115286
Regisztrációs sz.: EV4066/10
ISSN 1338-6344
 
Szerkesztőség
Szabó Frigyes
0949 377 888
szabo@terrahirujsag.sk
Hirdetések
Szabó Tamás
0905 752 678
info@terrahirujsag.sk
Előfizetés: 0949 377 888
megrendelem@terrahirujsag.sk

Copyright © 2017 by FriTom International spol. s r.o. Minden jog fentartva!
Tvorba web stránok

Minden jog fenntartva - www.terrahirujsag.sk
Webdesign GRANDIOSOFT
© Copyright

Ez az oldal cookie-kat használ, melyekkel még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. További információkért olvassa el, hogy használjuk a cookie-kat