Összes cikk ebben a kategóriában  Összes cikk ebben a kategóriában
<<  242/356 >>

Merva Arnold

26.5.2019 10:48

   1925 – 2019

   Elment közülünk a gondolkodó, precíz ember, a hadifogoly, a mozdonyvezető, fafaragó, festő, a gondos gazda, családfák készítője, a Halotti Beszéd tolmácsolója, Deáki történetének krónikása, Serédi hercegprímás életének kutatója, hívő keresztény, a Csemadok alapító tagja, színdarabok rendezője, a következetes, okos apa, a deáki magyarok egyik legkülönbje.

 

   Temetésére 2019. április 24-én került sor a deáki római katolikus temetőben. Az alább közölt  búcsúztatót Mészáros Győző mérnök, a Csemadok helyi szervezetének alelnöke, a szervezet járási és országos tanácsának tagja mondta el a helyi önkormányzat és a Csemadok nevében.

 

   „Látjátok feleim szemetekkel, mik vagyunk? Bizony, por és hamu vagyunk.”

   Tisztelt gyászoló család!

   Tisztelt gyászoló gyülekezet!

  Valamennyien érezzük, hogy itt valami nincs rendben. Hiszen a Halotti Beszéd legendás ismertetője most némán hallgat, és más idézi a 13. század elejéről fennmaradt legelső összefüggő magyar nyelvemlék első sorait.

   A múltban – több mint 20 éven át – a Kárpát-medencéből sokan látogattak el Deákiba, hogy meghallgassák eme kincs eredeti tolmácsolását Arnold bácsi előadásában, s szavaiból megismerjék templomunk, településünk történetét. Ezek a látogatók hazatérve hírül vitték a deákiak vendégszeretetét, azt, hogy mennyire büszkék vagyunk templomunkra, történelmünkre.

   A 13. századi magyarokhoz hasonlóan mi is itt állunk keresztény embertársunk koporsója mellett, hogy megköszönjük élete munkáját, fáradozását, amit életében közösségünkért kifejtett. Ígéretet teszünk arra, hogy emlékét örökké megőrizzük. Egyben kifejezzük mély együttérzésünket a gyászoló családnak a Csemadok és a helyi önkormányzat nevében.

   A nagy tiszteletnek örvendő Merva Arnold 1950-ben alapítója volt a Csemadok Deáki Alapszervezetének. 1952-től 1975-ig nyolc színdarabot rendezett, főszerepeket játszott, a darabok díszletét is saját kezűleg készítette el. Nyugdíjasként rengeteg forrást felhasználva kutatta és örökítette meg ősi falunk történetét, beszélt róla a Duna Televízió műsoraiban, rádióadásokban. Ismeretei átadásával, a szerzővel való beszélgetéseivel nagyban hozzájárult a „Száz magyar falu könyvesháza” sorozatban megjelent „DEÁKI” kötet sikeréhez. Évszázadokra visszamenően több mint 200 családfát készített el, s adott át a deáki családoknak. Fafaragásai sok helyi ház falát díszítik. Hadifogságára, s egyben a kor történetére 100 oldalon át emlékezik a „Muszkaföldön” c. kötetben. A Csemadok országos és területi kitüntetésben, elismerésben részesítette. A Pro Patria Honismereti Szövetség és annak helytörténészei köszönik aktív munkásságát, értékes előadásait az udvardi konferenciákon, és ők is osztoznak a család gyászában.

   Meggyőződésem, hogy kis idő múlva Arnold bácsi az égi ösvényen kézenfogva sétál Vera nénivel és együtt dúdolják a számunkra szóló üzenetüket:

 

„Szeressük egymást gyerekek,

A szív a legszebb kincs!

Ennél szebb szó, hogy szeretet

a nagyvilágon nincs.

Az élet úgyis tovaszáll,

a sír magába zár.

Szeressük egymást gyerekek,

hisz minden percért kár!”

 

   Nyugodjon, nyugodjanak békében!


Fényképgaléria


Ossza meg ismerőseivel
Facebook  Twitter  Google  LinkedIn  Pinterest  Email  Print

Hozzászólások

Hozzászólás hozzáadása

egy kulonleges sokoldalu egyenyiseg volt. Nyugodjon bekeben
Válaszolni
28.5.2019 13:37 Estera Kriskova /Szelle(

Hozzászólás hozzáadása
Név *:
Szöveg *:
 
Összes cikk ebben a kategóriában  Összes cikk ebben a kategóriában
<<  242/356 >>

Ez az oldal cookie-kat használ, melyekkel még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. További információkért olvassa el, hogy használjuk a cookie-kat
EGYETÉRTEK    Elutasítom