Összes cikk ebben a kategóriában  Összes cikk ebben a kategóriában
<<  26/68 >>

Friedrich Klára: Hunok, germánok, rovások, runák

23.7.2020 18:57 | Friedrich Klára

   Friedrich Klára új kötetének időszerűségét az adja, hogy utoljára 105 évvel ezelőtt jelent meg magyar nyelven alaposabb, átfogóbb anyag a runaírásról, Sebestyén Gyula néprajzkutató és irodalomtörténész tollából.

   A könyv fő témái: a runaírás alapvető ismeretei, eredete, kora, változatai, használata, runa betűsorok bemutatása. A szerző sok ábra segítségével mutatja be a Kárpát-medencében előkerült, illetve a magyarsággal kapcsolatba hozható runa feliratokat és megfejtéseiket az aquincumi runás fibulától a pietroasai kincsig. A vikingekről és írásemlékeikről is szó esik, egyikük még a Hagia Sophia márvány könyöklőjébe is runaírással véste be nevét. Őket több házasság köti a magyarsághoz, a normann-viking Rurik házból választott feleséget többek között I. András, Könyves Kálmán, II. Géza, IV. Béla két lánya is viking utódokkal kötött házasságot. Hosszabb tanulmányt olvashatunk Árpád fejedelem dédunokájának, Gerbergának, a gandersheimi kolostor apátnőjének feliratos ládikájáról. A kötetben szó esik még a hun-germán kapcsolatokról, a germán mitológiáról és a németek legnagyobb nemzeti eposzának, a Nibelung Éneknek hun vonatkozásairól.

 

Szakács Gábor kiadása – 2020, cérnafűzéses, 176 oldal, 2500 Ft.

Megrendelhető: Magyar Menedék Könyvesház, Budapest, 1126. Márvány u. 48.  Tel: +36 1 213 7057


Fényképgaléria


Ossza meg ismerőseivel
Facebook  Twitter  Google  LinkedIn  Pinterest  Email  Print

Hozzászólások

Hozzászólás hozzáadása

Ehhez a cikkhez még nincs hozzászólás
Hozzászólás hozzáadása
Név *:
Szöveg *:
 
Összes cikk ebben a kategóriában  Összes cikk ebben a kategóriában
<<  26/68 >>

Ez az oldal cookie-kat használ, melyekkel még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. További információkért olvassa el, hogy használjuk a cookie-kat
EGYETÉRTEK    Elutasítom