Összes cikk ebben a kategóriában  Összes cikk ebben a kategóriában
<<  27/73 >>

Ünnep a negyedi Pongrácz Ágoston Alapiskolában

28.7.2021 18:53 | Rosta Adrienn

   2021. június 4-én a negyedi Pongrácz Ágoston Alapiskolában nemcsak a magyar tannyelvű oktatás elindításának 70. évfordulójáról, hanem az iskola névadójának 215. születésnapjáról, valamint halálának 150. évfordulójáról is megemlékeztek. Továbbá arról, hogy az intézmény 20 évvel ezelőtt vette fel Pongrácz Ágoston nevét.

   Az iskola felújított udvarán a település oktatási intézményeinek vezetői, a történelmi egyházak helyi képviselői, a község vezetői, az iskola mellett működő szervezetek tagjai, nyugalmazott pedagógusok és iskolai alkalmazottak jelenlétében került sor a színvonalas megemlékezésre.

   Udvaros Krisztina, az iskola igazgatóhelyettese, megnyitó beszédében külön köszöntötte Lanz Roland történész urat, a Pannónia Polgári Társulás alapítóját és elnökét. A szervezet célja a felvidéki magyar iskolák támogatása, a mátyusföldi magyar nyelvű oktatás, kultúra és hagyományok megtartása, továbbadása. Az ünnepségen leleplezésre kerülő emléktáblák is az ő jóvoltából kerültek fel az iskola falára. Az igazgatóhelyettes elmondta, bíznak benne, hogy a jövőben is méltóak lesznek a támogatására, és az adományozó büszke lesz arra, hogy egy olyan iskolát segíthet, ahol még mindig fontosak az értékek, a hagyományok, ahol a tanulók ismerik a múltjukat, és belőle táplálkozva építik jövőjüket.

   Krommel Gabriella, az iskola igazgatónője ünnepi beszédében elmondta, hogy 1950. szeptember 1-jén csengettek be először a negyedi Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskolában. Az azóta eltelt hét évtized küzdelmei, viszontagságai ellenére is bebizonyította, hogy Negyed községben még ma, a 21. században is létjogosultsága van a magyar iskolának, a magyar oktatásnak. „Ez a folytonosság ékes bizonyítéka annak, hogy iskolánk, ahogy elődeink is, képes túlélni a politikai hullámveréseket, a gazdasági válságokat, de még a Covid-19 néven ismert világjárványt is. Képes megújulni és folytatni azt a hagyományt, amely intézményünket híressé tette. A folytatáshoz bölcsesség, hit, összefogás és elsősorban magas színvonalú szakmai munka kell, a pedagógusok, diákok és a szülők részéről egyaránt.“

   Megemlítette továbbá, hogy hálát kell adnunk, hogy az iskola az elmúlt 70 évben szorgosan, tartalommal megtöltve, tisztelettel övezve fenn tudott maradni, s egyben alázattal néz az elkövetkezendő évek és kihívások felé. Hálát kell adnunk azért is, hogy a falunkban voltak és vannak elhivatott pedagógusok, akik felelősségük tudatában, szívvel és szeretettel vezérelve oktattak - oktatnak és neveltek - nevelnek.

   Kiemelte továbbá, hogy sosem szabad elfelejtenünk a gyökereinket, mert a gyökér táplál, erőt ad a nehéz napokban, és segít átvészelni a megpróbáltatásokat. „Merjük felvállalni hovatartozásunkat! Ne tagadjuk meg ízes szavainkat, mert csakis ezekből alkothatunk tartalmas gondolatokat. Maradjunk meg anyanyelvünkben magyarnak!“

   Selmeczi Henrietta polgármester asszony köszöntőjében kiemelte, hogy az elmúlt hetven évben jelentős változásokon, jó és rossz dolgokon egyaránt átesett Negyed lakossága. Az iskola azonban áll és továbbra is ontja magából a sikereket, amelyekre méltón lehetnek büszkék a helyiek. Az itt dolgozó pedagógusok az anyanyelv, a nemzet és a közösség iránti szeretetre tanítják a diákokat.

   Az ünnepi beszédek, az emléktáblák leleplezése, felszentelése és az emlékezés koszorúinak elhelyezése után az iskolai énekkar előadását hallgatták meg az egybegyűltek, majd a felújított tantermekben és a folyosókon elhelyezett régi fényképeket nézegetve emlékezhettek, nosztalgiázhattak.

   Az ünnepi megemlékezés a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával valósult meg.  

 

Ki is volt Pongrácz Ágoston?

   Pongrácz Ágoston egy nemesi család sarjaként1806-ban született Liptóújváron. Kezdetben jogot tanult, később új hivatásul az egyházi pályát választotta. Felszentelését követően Majtényba, majd az Eszterházyak jóvoltából Szeredre kerül. 1841-től plébános Negyed község szolgálatában.

   Elsődleges feladatának tartotta az elemi oktatás magasabb szintre emelését. Egy 1701-ből származó feljegyzés szerint Veszprémy György volt Negyeden a jegyző és a kántortanító. Pongrácz Ágoston a két hivatal kettétválasztásától remélte az oktatás minőségének javulását. Ez az intézkedése 30 évvel megelőzte a későbbi törvényes rendelkezést.

   Pongrácz Ágoston vezénylete alatt 1848 májusában közfelkiáltással alakult meg a nemzetőrség Negyeden. Az 1848/49-es szabadságharc vesztes hulláma Negyedet sem kímélte. Az osztrák hadvezetés tisztikara Pongrácz Ágoston plébániáján pihente ki magát. A szájhagyomány szerint éppen neki köszönhető, hogy az osztrákok megtorlása, ami a falu felgyújtásából állt volna, végül meghiúsult. Pongrácz Ágoston haláláig, 1871-ig Negyeden élt, köztiszteltben álló személy volt.

   Életének utolsó éveiben az egyházközség új, díszes iskola építésébe kezdett. Az 1872-ben elkészült új iskola átadását ő már sajnos nem érhette meg.


Fényképgaléria
Ossza meg ismerőseivel
Facebook  Twitter  Google  LinkedIn  Pinterest  Email  Print

Hozzászólások

Hozzászólás hozzáadása

Ehhez a cikkhez még nincs hozzászólás
Hozzászólás hozzáadása
Név *:
Szöveg *:
 
Összes cikk ebben a kategóriában  Összes cikk ebben a kategóriában
<<  27/73 >>

Ez az oldal cookie-kat használ, melyekkel még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. További információkért olvassa el, hogy használjuk a cookie-kat
EGYETÉRTEK    Elutasítom