logo
Bevásárló kosár

oddelovac

oddelovac
Pozsony
+C
Főmenü
<<  44/85 >>

Különleges segédanyagok a távoktatás idején

20.2.2021 15:41 | /LA/

   2020 novemberében Branislav Gröhling oktatási miniszter felhívására a gyakorló pedagógusok országszerte lehetőséget kaptak a minisztérium égisze alatt működő Edu TV sorozatában való részvételre. Filip Mónika államtitkár asszony és Gajdács Mónika főigazgató asszony, a Nemzetiségi és Inkluzív Oktatásért Felelős Főigazgatóságának vezetője által a nemzetiségi iskolák is bekapcsolódhattak ebbe a különleges pályázatba. A 2021-es év folyamán összesen 200 oktatóvideó készülhet: 140 magyar, 40 ruszin, valamint 20 roma nyelven, melyek az alapiskolák hatodik évfolyamának tananyagát dolgozzák fel. A nemzetiségi oktatóvideók összköltségvetése 100 000 €.

   A magyar nyelvű videósorozat koordinátora Kocskovics Gabriella. A 6. osztályos magyar nyelv és irodalom, illetve matematika tananyaga kerül rögzítésre. A videók célja, hogy segítséget nyújtsanak nemcsak a távoktatás idején való otthoni tanuláshoz, de egyéb nehezített körülmények között is, mint a gyermek, vagy épp a pedagógus tanórán való hiányzásakor. A 10-15 perces felvételek rögzítése a napokban már meg is kezdődött. Fontos, hogy az adott anyag tömör ismertetése mellett minden egyes órához a tananyag további rögzítését segítő feladatlapok is készülnek.

   A magyar nyelvű felvételekért felelős munkacsoportot nagyon tudatos és felelősségteljes pedagógusok alkotják, akik állandó kapcsolatban állnak egymással. Az első tanórák rögzítése után Gajdács Mónika főigazgató asszony részvételével online videókonferenciát tartottak, ahol megosztották egymással az első felvételek tapasztalatát, de levelezéssel, sőt, egy közösségi hálón belüli újonnan alakított belső zárt csoporttal is a közös munkát hivatottak elősegíteni.

   A farkasdi alapiskolából hárman is aktív tagjaivá váltak ennek a munkacsoportnak. Szarka Bea tanárnő matematika órákat adó résztvevőként látható, Keresztesi Ildikó és Leczkési Anikó pedig konzulensi szerepkörükkel segítik az előkészületi munkát, valamint a már elkészült  felvételeket fogják szakmai szemmel értékelni.

   A jelenlegi nehéz epidemiológiai helyzetben hatványozottan fontos, hogy a szlovákiai magyar iskolák gyermekei számára ilyen fontos segédanyagok készülnek. Mindezen lehetőségek kihasználása azonban az oktatási minisztérium mellett működő Nemzetiségi és Inkluzív Oktatásért Felelős Főigazgatóság nélkül nem valósulhatna meg. Keresztesi Ildikó külsős munkatársként segíti a munkát.  

   Az oktatóvideók elkészítésén túl a minisztérium által is támogatott kiadvány a Pénzügyek a gyakorlatban füzetegyüttes magyar nyelvű kiadásának a megvalósulásában Szarka Bea tanárnő szintén segédkezett. Az ABCedu kiadó felkérésére pedig azt online webináriumon keresztül ismertette meg az érdeklődőkkel. Ez a kiadó azonban további magyar nyelvű kiadásokat is készít a magyar ajkú gyermekek számára. A három füzetből álló Önkorrekciós kártyák magyar nyelvre történő fordítása szintén iskolánk egyik pedagógusához, Leczkési Anikóhoz köthető, s készülőben van egy további kiadás is, ami szintén matematikai segédanyagként szolgálhat a tanórák folyamán.

   Fontos megjegyezni, hogy immár nem csupán elméletben készülnek különféle javaslatok, hanem kézzel fogható eredmények is vannak. Számos olyan pedagógus tevékenykedik közöttünk, aki szívesen hozzájárul ezen feladatok elvégzéséhez. A lehetőség megérkezett, s ezt ki kell használnunk!


Fényképgaléria


Ossza meg ismerőseivel
Facebook  Twitter  Google  LinkedIn  Pinterest  Email  Print

Hozzászólások

Hozzászólás hozzáadása

Ehhez a cikkhez még nincs hozzászólás
Hozzászólás hozzáadása
Név *:
Szöveg *:
 
<<  44/85 >>Támogatók – Partnerek


Menü
Aktuális számunk


Elérhetőségek
Kiadónk:
OZ Matúšova zem – Mátyusföld PT
Diakovce 754, 925 81
IČO: 50115286
Regisztrációs sz.: EV4066/10
ISSN 1338-6344
 
Szerkesztőség
Szabó Frigyes
0949 377 888
szabo@terrahirujsag.sk
Hirdetések
Szabó Tamás
0905 752 678
info@terrahirujsag.sk
Előfizetés: 0949 377 888
megrendelem@terrahirujsag.sk

Copyright © 2017 by FriTom International spol. s r.o. Minden jog fentartva!
Tvorba web stránok

Minden jog fenntartva - www.terrahirujsag.sk
Webdesign GRANDIOSOFT
© Copyright

Ez az oldal cookie-kat használ, melyekkel még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. További információkért olvassa el, hogy használjuk a cookie-kat