logo
Bevásárló kosár

oddelovac

oddelovac
Pozsony
+C
Főmenü
<<  66/85 >>

GYERMEKEINKÉRT! Zsigárdi Magyar Tannyelvű Alapiskola

19.3.2019 09:26 | Žiaček Adrianna, igazgatónő

   Meggyőződésem, hogy az érzelmi, értelmi kötődések és tartalmak, az együtt végzett foglalkozások, a közösen átélt élmények gyermekeink fejlődését, szellemi és erkölcsi gazdagodását szolgálják, és a megkövetelt, kötelező dolgoknál sokkal fontosabbak. Intézményünk ennek szellemében működik. Az az elmúlt rövid két hónap alatt a következő tevékenységet végeztük el a célok elérése érdekében.

   Iskolarádiónk 2018 januárjától működik. Legutóbb a Magyar Kultúra Napja alkalmából, valamint a Magyar Költészet Napja tiszteletére készítettünk műsort kilencedikes diákjaink segítségével. Az év végén kiadtuk iskolai újságunkat Suliújság címen, amelyet minden családnak eljuttattunk. Aktuális iskolai híreink pedig a világhálón is elérhetőek.

   Mindannyiunk számára feledhetetlen élményt jelentett a Four You énekegyüttes mikulásnapi fellépése. A gyerekeknek nagyon tetszettek, CD lemezüket többen megvásárolták.

   A Nyílt nap néven meghirdetett szülő - diák- pedagógus találkozót január 16-án valósítottuk meg. Itt elsősorban az alsó tagozatos osztályokban végzett színvonalas oktató-nevelő munkát mutattuk be.

   Több országos és nemzetközi felmérésben is részt vettünk illetve részt veszünk– közülük a PISA és az EFOP jelentett megmérettetést. Ez utóbbi Kárpát – medencei hatáskörrel bír.

   Január 19-én az Operettszínházban jártunk, a Mágnás Miska című darabot láttuk.

   Bővítettük szakköri tevékenységünket is. Sakk - kört indítottunk, ahová 8 diákunk jelentkezett, irányítását Marcel Benček vállalta. Egy citeraegyüttes létrehozását is tervezzük. Erdélyi Csaba vezeti majd őket, a hangszereket Magyarországról szerezzük be számukra.

   Diákjaink képzőművészeti alkotásaikkal sikeresen szerepeltek a Ferenczy István Országos Képzőművészeti versenyen Rimaszombatban. Árvai Márió a 2. helyen végzett, Jeriga Márk pedig dicsérő oklevélben részesült. A kedvenc mesém Mátyás királyról című rajzpályázaton Pereden különdíjat kapott Varga Réka 1.osztályos tanulónk. A Mátyás és Beatrix fényes lakodalmán jártam irodalmi pályázaton Jacsa Ádám 1. díjat és Kurina Nikola 4. díjat nyert. Tanulóink részt vettek az angol és a matematikai olimpiászon Vágsellyén.

   Énekkarunkkal beneveztünk a Bíborpiros szép rózsa népzenei versenybe és készülünk a Komáromi Egyházmegye Kórustalálkozójára. Anyák napjára gyerekeinkkel a pünkösdölést szeretnénk bemutatni, a betlehemezés szokását már többször láthatták a falubeliek. Az elkövetkező években további népszokásokat szeretnénk színre vinni, megszerettetni a gyerekekkel.

   Január 31-én egy jól sikerült, hangulatos esemény színhelye volt a kultúrház. A várva várt maszkabálon mintegy 45 tanulónk öltözött jelmezbe. Mindenki táncolt, szórakozott, a rendezvény este hétkor fejeződött be. Az esemény kapcsán ki kell emelnem a pedagógusok és a szülők igyekezetét és jó együttműködését.

   A Jónak lenni jó akció keretében február 13-án Gútára látogattunk. A karácsony előtt összegyűjtött játékokat négy tanulónk adta át a gútai gyermekotthon lakóinak, akik örömmel fogadták az ajándékokat, majd bemutatták az otthont, körülményeiket. Legközelebb ruha és kozmetikumok gyűjtését szervezzük meg.

   A félév végi hajrá után, február 17-22. között sítanfolyamot szerveztünk Donovalyban a sókszelőcei és a hidaskürti alapiskolákkal együtt. Gyerkőceink elsajátíthatták a síelés helyes alapjait, de a haladók is új élményekre tettek szert, sőt barátságok szövődtek a három iskola nebulói között.

   Iskolánk vezetősége részt vett február 23-án, szombaton, Budapesten a Kongresszusi Központban szervezett Pedagógus Expo 2019 című szakmai napon, ahol tartalmas pedagógiai és pszichológiai előadások, kreatív pedagógiai gyakorlat, kerekasztal beszélgetések és workshopok kerültek terítékre.

   Több pályázatot is beadtunk, elsősorban a megyei felhívásokra reagáltunk. Támogatásukat kirándulásokra, úszótanfolyamra, színházlátogatásokra kérjük.

   A márciusi ünnepségek jelentik iskolánknak és csoportjainknak az első megmérettetést. Március 14-én délelőtt az iskolában emlékezünk a szabadságharc eseményeire, este pedig a református templomban mutatjuk be műsorunkat, ahol a budapesti AD LIBITUM Kamaraegyüttes is fellép.

   Április 2 – án a nárciszok napjára emlékezünk, április 12-én, a Magyar Költészet Napján pedig Gál Tamás és Kiss Szilvia színészházaspár műsorát láthatjuk. A Jóka ördöge című színművet mutatják be. Terveink szerint ezen a napon versíró versenyt is szervezünk.

   Április 24 – én a budapesti OTP Fáy András Oktatóközpontba látogatunk, ahol 5.-8. osztályosaink a pénzügyi gazdálkodás ismereteiket bővíthetik.

   A besztercebányai Klipperton színjátszó együttes Aladin című előadását május 10-én láthatják diákjaink, ezzel is szlovák nyelvismeretüket szeretnénk bővíteni.

   Hagyományos erdei iskolánkat június 3-7-re tervezzük, ismét Ipolyszakálloson, most az alistáli iskolásokkal közösen.

 

   A változatos programmal pedagógustársaimmal azt szeretnénk elérni, hogy az iskola a mindennapi kötelességek mellett egy jó hellyé váljon, ahol a gyerekek szívesen vannak együtt, ahol minden gyerek tehetsége, rátermettsége alapján, érdeklődésének megfelelő keretekben fejlődhet. Ezeket a lehetőségeket szeretnénk mi pedagógusok biztosítani, együtt a szülőkkel és a helyi önkormányzattal.

 


Fényképgaléria
Ossza meg ismerőseivel
Facebook  Twitter  Google  LinkedIn  Pinterest  Email  Print

Hozzászólások

Hozzászólás hozzáadása

Ehhez a cikkhez még nincs hozzászólás
Hozzászólás hozzáadása
Név *:
Szöveg *:
 
<<  66/85 >>Támogatók – Partnerek


Menü
Aktuális számunk


Elérhetőségek
Kiadónk:
OZ Matúšova zem – Mátyusföld PT
Diakovce 754, 925 81
IČO: 50115286
Regisztrációs sz.: EV4066/10
ISSN 1338-6344
 
Szerkesztőség
Szabó Frigyes
0949 377 888
szabo@terrahirujsag.sk
Hirdetések
Szabó Tamás
0905 752 678
info@terrahirujsag.sk
Előfizetés: 0949 377 888
megrendelem@terrahirujsag.sk

Copyright © 2017 by FriTom International spol. s r.o. Minden jog fentartva!
Tvorba web stránok

Minden jog fenntartva - www.terrahirujsag.sk
Webdesign GRANDIOSOFT
© Copyright

Ez az oldal cookie-kat használ, melyekkel még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. További információkért olvassa el, hogy használjuk a cookie-kat