logo
Bevásárló kosár

oddelovac

oddelovac
Pozsony
+C
Főmenü
<<  16/33 >>

Érettségi találkozó pár mondatban – 4. C

24.1.2019 10:32 | eReS

   Majd hatvan évesen, 40 éve az érettségitől vajon mit tudok ma az osztálytársakról. Nézzük a névsort:

   A.Z. :  Legutóbb Pozsonyban dolgozott, látszerész. Tudom is a helyet, el is akartam hozzá menni,           lecserélni a szemüvegemet egy igazira.

   B.P. :     A legrégebben ismerem az osztályból. Az alapiskolában együtt jártunk haza a délutáni   tanítás után, ekkor még a szerelmem volt, ha nem a Tivadarral ment. A galántai kórházban          dolgozik.

   B.K. :     Diószegen lakik, voltam már náluk, jól megvannak. Saját ház, autó, gyerek. Az osztályon belül     házasodott, már akkor nagy volt a szerelem köztük. Vajon meg van-e még a régi        csókok íze?

   Cz.P. :    Igazából nem velünk érettségizett. Horváth tanár úr pofonja, egy sértés, és a gimiből     kidobták.  Szencen érettségizett. Taksonyon a kocsmában jobban érdekelte a féldeci, amit kapott, mint az osztály.

   Cs.M.: Legutóbb a galántai Severen találkoztam vele a Jednota Coop pultjánál. Ő adott, én          vettem. Elvált, vagy nem, aztán férjhez ment. Vagy nem?

   D.S. :     Meghalt. Jókedélyű gyerek vot. Az enyingi pálinkaivó verseny valahogy megmaradt benne,         és el is vitte idejekorán. Még a temetéséről sem tudtunk. A sírját majd felkeressük egyszer Vágán.

   F.T. :      Az osztályon belüli házasság másik fele. A mezőgazdasági főiskola utolsó évfolyamának                utolsó   vizsgája előtt lett elege mindenből. Egyszer hívtam teniszezni, mindig kitalált valamit. Nem          jött. Azóta nem hívom.

   J. A. :      Alica Szeliben maradt. A faliújságot nagy tehetséggel szerkesztette és talán még az iskolai lap   nevére is emlékszik, ahova oly sokat rajzolt. Tudását a kézműiparban kamatoztatta. Ő       csak fizetést kapott, jogdíjat nem.

   K.J. :      A frászt hozta a szüleimre mikor a házassági értesítője eljutott apámékhoz. Férjhez ment,           és a férje a névrokonom. Cirkusz lett belőle, hogy az esküvőt is titokban szervezem. Az        ügy        persze tisztázódott.

   K.E. :       Hol tart most nem tudom, de aki képes volt rá, hogy a tiltott Szabad Európa rádióból    akkoriban szalagos magnóra följátssza az összes Beatles dalt A-tól Z-ig, az nem akárki.

   K.I. :       A férje jól menő vállalkozó, kamionokat javít. Néger veje van, valahonnan Afrikából. Na,               akkor meg erre én meg már még mit mondjak? Ez maradt meg bennem.

   K.F. :      Apró Franc! Hívta ki felelni Mircz tanár úr. Ülj le! A megszólított leült. Ez ötös. A hatodik               kihívott diák végre németre fordította a fölszólítást, és nem ült le. ”Franc” vasutasból              éjjeliőrré vedlett. Remek állás nyugdíjasnak.

   K.I. :       Főiskola, gyógyszerész, gyógyszertár. Férje jó barátja volt az osztálynak. Nemrég              voltunk a temetésén. Elment a lányuk után.  Ő itt van, tartja a frontot. Erős asszony lett.

   L.M.:      A másik gyógyszerésznő az osztályban. Nekik is patikájuk van. Mikor Galántára járt gimibe,          szerintem a világ végéről. Nem is értettem, hogy lehet onnan beérni a suliba nyolcra, mikor nekem ez a szomszédból nem sikerült.

   M.M.:   Duslo. Itt dolgozik, diplomás kémikus. Rényei tanárnő büszke volt rá. Tökéletes margózás a kémiafüzetben, előírt színekben a főcímek, alcímek, bekezdések, megjegyzések és aláhúzások. A tananyagot is tudja ez a lány. Mi kell még? Akár osztályelnök is lehet. Az osztályfőnök rövid úton, demokratikusan ki is nevezte. Jó lett.

   M.E.:     Hosszú  göndör vörös haja még biztos mindig meg van. Szótlansága ellenére férje van, gyerek van, de hogy Farkasdon vagy máshol, azt nem tudom.

   P.B.:       A lányok lovagja az osztályban. Még soha nem volt találkozón. Mozaikszerű        történelemtudása nem hatotta meg Pukkai tanár urat. A tananyagot kell tudni, nem pedig a       viking Vörös Erik hőstetteit! Mai árfolyamon is 1300,- Eurós emblémás ”monterkája” van.

   R.M. :    A doktornő. A szorgalom megtestesítője. Ma is rendel, voltam nála. Neurológus, van férje,         gyereke. Mindig tiszta jeles volt. Csak olyanban maradt le, amit nem lehet megtanulni,    de  ilyen dolog kevés van.

   R. S. :     Ez kicsoda? Ja, ez én vagyok. Erről az emberről mindent tudok. Lehet kérdezni. Utána    megyek füvet nyírni, fölrakom a hálót és megcsíkozom a focipályát. Holnap meccs lesz.

   Sz. P. :   A dereka miatt leszázalékolták. Már a harmadik házát csinosítgatja. Feleségével a világot             járja, és archeológiai kincseket keres. Az utolsó tevékeny embere 7 tagú Oceán klubnak,               amelynek első és utolsó expedíciója az NDK-s lányok felfedezése volt 1979-ben.

   T.L.i :     Gépészmérnök diplomával eljutott a hajógyári technikustól a pékáru kihordáson,            butikoson és  nemzetközi fuvarozón át a taxisofőrségig. Mára elege lett belőle, ha igaz,             októberben végleg hazajön Londonból. A Magyarok Világszövetségével minden évben elmegy Párizsba Trianon ellen tüntetni.

   V.A.:      Ő most igazából az osztályelnök, megszervezi, összehozza az osztálytalálkozót mindig.   Köszönet jár neki ezért. A fia nálam is dolgozott egy ideig. Könyvelőcége van, kölcsönkértem      tőle pár éve egy könyvet. Szakirodalom, kettős könyvelés. Most végre viszaadom.

   Zs. P. :   Sose gondoltuk volna, de katonai főiskolára ment. Valahol Csehországban lakik, amíg     katona volt, ment ahova küldték, most meg ott maradt a második feleségével csehiben. Töri           a magyart. Hogy hogyan lehet ez, amikor valaha a Rejtő Jenő könyvek összes poénját tudta. Talán még az olvasónaplóba is beírta magyarórán.

   Az osztályfőnök Dukon József tanár úr már meghalt. Ő is azon nem kevesek közé tartozott a tantestületben, akiket Galántán, az akkori igazgató, Zelinka István felvett, mert nézetei miatt valahonnan kirúgták.

   Galánta 2018.december 24.

 

40-éve

 

Ma


Fényképgaléria


Ossza meg ismerőseivel
Facebook  Twitter  Google  LinkedIn  Pinterest  Email  Print

Hozzászólások

Hozzászólás hozzáadása

Ehhez a cikkhez még nincs hozzászólás
Hozzászólás hozzáadása
Név *:
Szöveg *:
 
<<  16/33 >>Támogatók – Partnerek


Menü
Aktuális számunk


Elérhetőségek
Kiadónk:
OZ Matúšova zem – Mátyusföld PT
Diakovce 754, 925 81
IČO: 50115286
Regisztrációs sz.: EV4066/10
ISSN 1338-6344
 
Szerkesztőség
Szabó Frigyes
0949 377 888
szabo@terrahirujsag.sk
Hirdetések
Szabó Tamás
0905 752 678
info@terrahirujsag.sk
Előfizetés: 0949 377 888
megrendelem@terrahirujsag.sk

Copyright © 2017 by FriTom International spol. s r.o. Minden jog fentartva!
Tvorba web stránok

Minden jog fenntartva - www.terrahirujsag.sk
Webdesign GRANDIOSOFT
© Copyright

Ez az oldal cookie-kat használ, melyekkel még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. További információkért olvassa el, hogy használjuk a cookie-kat