logo
Bevásárló kosár

oddelovac

oddelovac
Pozsony
+C
Főmenü
<<  47/70 >>

A fizika napja Vágán

28.8.2019 20:05 | Mgr. Varjú Árpád és Mgr. Rakoncza Gabriella

   A tanév vége felé közeledve úgy döntöttünk, hogy megismertetjük a vágai gyerekekkel az egyik legrégebbi  és  legszebb tudományt, a fizikát, és megmutatjuk nekik, hogy milyen érdekes is tud lenni a körülöttünk levő világ. Nem kell megijedni, nem a bonyolult képletekről és a sokak számára száraz, érthetetlen jelenségekről szólt ez az esemény, sokkal inkább a látványé volt a főszerep.

   A bemutatót a Vágai Magyar Tannyelvű Alapiskola épületében tartottuk,  amit a helyi óvodások és az alsó tagozatos diákjaink nézhettek végig. Számunkra fontos, hogy a legkisebbek is megismerkedjenek a fizika érdekes, látványos oldalával, így amikor odakerülnek, hogy tanulni fogják ezt a tantárgyat, talán nem lesz nekik idegen és unalmas.

   Miről is szóltak ezek a kísérletek?  Először néhány megoldhatatlannak tűnő feladat várt a jövő fizikusaira, amit (pici segítséggel ugyan) sikerült nekik megoldani. Mint például, hogyan lehet papírlapból hidat építeni, hogy az megbírjon egy vízzel teli poharat; vagy hogyan tudunk egy pohárral felemelni egy golyót; illetve, hogy hogyan lehet poharak segítségével zenélni. A zenélő poharak mindenkit ámulatba ejtettek, és a gyerekek ügyesen rájöttek arra is, hogy ha van négy-öt poharunk, akkor dallamot is játszhatunk velük.

   A második fázisban olyan kísérleteket mutattunk be, amelyhez folyadék szükséges, mégpedig víz és tej.

   Bemutattuk hogyan lehet egy gyertyát  víz alá süllyeszteni úgy, hogy az továbbra is égjen; vagy, hogy mi történik akkor, ha egy tányérba vizet öntünk, majd ráhelyezünk egy égő mécsest, amit aztán leborítunk egy pohárral. Megtanultuk azt is, hogy a lufi, ha gyertyának tartjuk, nagy durranással szétrobban, de ha vízzel töltjük meg, akkor a benne lévő folyadék elvezeti a gyertya hőjét így a lufi épségben marad.

   Ezt követően a színek, és a szivárvány világába invitáltuk a gyerekeket. Szivárványt készítettünk ételszínező és M&M-s cukorkák segítségével.

   Játszottunk már vízzel, gyertyákkal, hangrezgéssel, színekkel, ideje volt a tüzet is bevonni a bemutatóba. Következett a Grande Finale, ahol a gyereksereg már csak nézőként vehetett részt. Felkerült a köpeny és a védőszemüveg is. Habot készítettünk, amit levegő helyett gázzal töltöttünk meg, majd meggyújtottuk és látványosan fellángolt a kézben.

    A gyerekeknek nagyon tetszettek a kísérletek, és csak ámultak, mi mindent lehet kezdeni egy fizika órán. Jó volt látni a lelkesedést, a sok csodálkozó tekintetet, a meglepődött arcokat és azt is, ahogy kivétel nélkül mindenki ki szerette volna próbálni magát ezekben a feladatokban. Elmondhatjuk, hogy sikeresen zárult ez a nap, hiszen rengeteg új információval, élménnyel gazdagodtak mind az óvodások, mind az alsó tagozatos diákjaink. Ez volt az első ilyen jellegű tudományos bemutató, de bátran állítjuk, hogy nem az utolsó!

Fényképgaléria
Ossza meg ismerőseivel
Facebook  Twitter  Google  LinkedIn  Pinterest  Email  Print

Hozzászólások

Hozzászólás hozzáadása

Ehhez a cikkhez még nincs hozzászólás
Hozzászólás hozzáadása
Név *:
Szöveg *:
 
<<  47/70 >>Támogatók – Partnerek


Menü
Aktuális számunk


Elérhetőségek
Kiadónk:
OZ Matúšova zem – Mátyusföld PT
Diakovce 754, 925 81
IČO: 50115286
Regisztrációs sz.: EV4066/10
ISSN 1338-6344
 
Szerkesztőség
Szabó Frigyes
0949 377 888
szabo@terrahirujsag.sk
Hirdetések
Szabó Tamás
0905 752 678
info@terrahirujsag.sk
Előfizetés: 0949 377 888
megrendelem@terrahirujsag.sk

Copyright © 2017 by FriTom International spol. s r.o. Minden jog fentartva!
Tvorba web stránok

Minden jog fenntartva - www.terrahirujsag.sk
Webdesign GRANDIOSOFT
© Copyright

Ez az oldal cookie-kat használ, melyekkel még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. További információkért olvassa el, hogy használjuk a cookie-kat