Összes cikk ebben a kategóriában  Összes cikk ebben a kategóriában
<<  85/170 >>

A helyi közigazgatásról – Vága 13-19. század

22.9.2019 07:44

   Vága közigazgatási szempontból Pozsony vármegyéhez tartozott, ezen belül a külső járáshoz, melynek székhelye Galánta volt. A falu élén a bíró állott. E tisztség már a 13-14. században kialakult. Feladatai közé tartozott a közös javak megőrzése, a falu határának felügyelése - ő volt az első bíró, aki tevékenysége alapján kapta elnevezését. Döntései ellen az úriszékhez lehetett fordulni. A bíró választásába joga volt beleszólni a földesúrnak, aki feljebbvalója volt a bírónak. A bírót és az esküdteket a falu népe választotta. A bíró feladata volt a földesúr által kiadott szabályzatok betartása, és ő hirdette ki a megyétől érkezett rendeleteket is. A bíró feladata volt a lakosság közmunkára való beosztása, és a katonai fuvarok szétosztása. Anyagi előnye tisztségéből csak annyi volt, hogy nem kellett adót, tizedet fizetnie.

   Az úrbéri rendezést követően az urbárium értelmében a bíróválasztás az uraság tisztjének jelenlétében a földesúr által kijelölt három személyből választották ki a bírót. A többi községi tisztviselőt, a jegyzőt és az esküdteket a földesúr beleegyezése nélkül választották. A jegyzőt a bíróhoz hasonlóan egy évre, azonban lehetséges volt ezeket a tisztségeket többször egymás után betölteni.

   Vágán a bíróválasztás – feltehetően a 17. századtól – ősszel volt. A megválasztott bírónak és az esküdteknek a 19. század húszas éveiben megválasztásuk után aláírásukkal és a község pecsétjével igazolták, hogy az uradalmi tiszt megismertette velük az uraság által a községi elöljáróság számára kiadott szabályrendeletet. Ebből tudjuk, hogy a falusi elöljáróság feladata volt az árvák birtokára felügyelni, az uraság által épített iskolát rendben tartani, számadást vezetni, jelenteni a jobbágyok elégedetlenségét, jobbágytelkük elhagyását, bizonyságokat kiadni, jelenteni valamely jószág ura nélkül való létét, a tűz elleni előírások betartására felügyelni, továbbá felügyeltek a következő tilalmak betartására. A jobbágyok vadászara, a gabonakévék összeírás előtti hazavitele, a gyermekek örökbefogadása, a jobbágytelkek vagy ahhoz tartozó szántóföldek és rétek elidegenítése.

 

   Részlet a Vága község története című monográfiából, 1994


Fényképgaléria


Ossza meg ismerőseivel
Facebook  Twitter  Google  LinkedIn  Pinterest  Email  Print

Hozzászólások

Hozzászólás hozzáadása

Ehhez a cikkhez még nincs hozzászólás
Hozzászólás hozzáadása
Név *:
Szöveg *:
 
Összes cikk ebben a kategóriában  Összes cikk ebben a kategóriában
<<  85/170 >>

Ez az oldal cookie-kat használ, melyekkel még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. További információkért olvassa el, hogy használjuk a cookie-kat
EGYETÉRTEK    Elutasítom