logo
Bevásárló kosár

oddelovac

oddelovac
Pozsony
+C
Főmenü
+
+<<  11/11 

Alsó-Garam menti népviselet

8.11.2017 20:27 | PhDr. Danter Izabella, néprajzkutató

NagyszombatiKerületiÖnkormányzat

GalántaiHonismereti Múzeum

LévaiBarsi Múzeum

 

Alsó-Garammentinépviselet

kiállítás

2017.09.29-11.30.

   A Galántai Honismereti Múzeum kiállítótermében a megalakulásának 90. évfordulóját ünneplő Lévai Barsi Múzeum mutatkozik be az Alsó-Garam menti népviseletet ismertető kiállításával.

   A Csilejkár kistérség a hagyományos népi kultúra szemszögéből a Bars legjellegzetesebb részét képezi. A hajdani Bars megye történelmi magvában, a Lévai járás északi területén található. A következő falvak tartoznak hozzá: Tlmače (Tolmács), VeľkéKozmálovce (Nagykoszmály), StarýTekov(Óbars), HronskéKľačany (Garamkelecsény), Podlužany (Dobóberekalja), HronskéKosihy (Garamkeszi), NováDedina (Újfalu) – eredetileg három önálló falu volt Garamújfalu, Solymos, Apátfalva), Čajkov (Csejkő) és Rybník (Garamszőlős). Az itteni római katolikus lakosság a többi faluktól főleg a nyelvjárásban, gondolkodásmódban és viseletben különbözik.

   A Csilejkárkistérség népviselete jelentősen eltért a környező szomszédos falvakétól. A férfiak viseletüket a két világháború közti időszakban elhagyták, áttértek a városi viseletre. A női hagyományos viselet összehasonlítva az előző korban viseletével, teljesen más formát öltött. Megváltozott az alapanyaga, szabása és díszítése is. A múltban viselt túlnyomóan fekete színt felváltották a vásárolt színes virágos anyagok, amelyekből a mindennapi ruházatukat is varrták. Ezeket az anyagokat az asszonyok abból a pénzből vásárolták, amelyet a közeli városok piacán eladott portékáért kaptak. A női viselet anyagával és igényes díszítésével ebben az időszakban a térség lakosságának tehetőségét és gazdagságát fejezte ki.A második világháború után megváltoztak a lakáskultúra, az étkezési szokások és az öltözködési formák. Azok az asszonyok, akik ugyan az iparban dolgoztak, de falun laktak, hűek maradtak a népviseletükhöz. Ha azonban az asszony elhagyta faluját, vagy a városban dolgozott hivatalnokként, levetette viseletét. Manapság a népviseletet az idősebb generáció hordja hétköznap és ünnepnapokon egyaránt.

   A kiállításon a látogatók megismerkedhetnek az Alsó-Garam menti csilejkárokférfi, női és gyermekviseletének fejlődésével és sokszínűségével a bemutatott teljes népviseletek, népviseleti darabok és korabeli fényképek segítségével.

   A kiállítás megtekinthető a Galántai Honismereti Múzeum épületében (Galánta, Fő u. 976/8) 2017. szeptember 29-től november 30-ig keddtől péntekig, naponta 9,00-17,00 óráig és szombaton 13,00-17,00 óráig. Örömmel fogadjuk a tisztelt látogatóinkat!


Fényképgaléria
Ossza meg ismerőseivel
Facebook  Twitter  Google  LinkedIn  Pinterest  Email  Print

Hozzászólások

Hozzászólás hozzáadása

Ehhez a cikkhez még nincs hozzászólás
Hozzászólás hozzáadása
Név *:
Szöveg *:
 
<<  11/11 Támogatók – Partnerek


Menü
+
+
Aktuális számunk


Elérhetőségek
Kiadónk:
OZ Matúšova zem – Mátyusföld PT
Diakovce 754, 925 81
IČO: 50115286
Regisztrációs sz.: EV4066/10
ISSN 1338-6344
 
Szerkesztőség
Szabó Frigyes
0949 377 888
szabo@terrahirujsag.sk
Hirdetések
Szabó Tamás
0905 752 678
info@terrahirujsag.sk
Előfizetés: 0949 377 888
megrendelem@terrahirujsag.sk

Copyright © 2017 by FriTom International spol. s r.o. Minden jog fentartva!
Tvorba web stránok

Minden jog fenntartva - www.terrahirujsag.sk
Webdesign GRANDIOSOFT
© Copyright

Ez az oldal cookie-kat használ, melyekkel még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. Szolgáltatásaink igénybevételével Ön beleegyezik a cookie-k használatába. További információ