logo
Bevásárló kosár

oddelovac

oddelovac
Pozsony
+C
Főmenü
+
+

Bakterek és sírásók Vízkeleten

21.5.2019 08:13 | Kozma Géza

   A bakter szavunk jelentése - A magyar értelmező kéziszótár - szerint - lehet: vasúti pályaőr, éjjeliőr, ritkábban – csősz. /. Más források szerint a német Wächter – őr, éjjeliőr szóból származik/

   A baktert mindig a község fogadta meg. Nálunk a bakter feladata a falu éjjeli őrzése volt, ez volt a hivatalos megbízatásuk, melyért fizetést kaptak. A II. világháború alatt sok nádfedeles ház volt még a faluban, mely tűzveszélyes volt. Könnyen meggyulladhatott télen a tüzeléskor a kéményből kipattogó szikrától, nyáron a villámcsapástól. Bizony elég gyakori volt a tűzeset a faluban. Tehát, a bakterek a falu biztonságára vigyáztak. Általában ketten járták éjszaka a falu utcáit, és éjféltől hajnalig, minden órában rigmusok kíséretében kiáltották a pontos időt. Hatalmuk jelvénye az alabárd volt, mely egyúttal védekezésre is szolgált. (az alabárd egy hosszú hegyes botra fölerősített vasból készült vágó – és szúró szerszám).

   Vízkeleten az utolsó alabárdos éjjeliőr Ostrozánszky Ferkó bácsi volt. /E sorok írója még látta Ferkó bácsi alabárdját a falra fölakasztva/. A 20. század 1950-es éveiben ez a szolgáltatás megszűnt.

   A temetőt a sírásók gondozták, rendben tartották, lekaszálták a füvet, s az elhunytak rokonainak a felkérésére kiásták a sírt. A temetéskor ők engedték le a koporsót a sírba, és a gyászszertartás után, néha már közben is, behantolták a sírt, és elhelyezték rajta a fejfát, a virágokat és a koszorúkat.

   A múlt század felétől Vízkelet község sírásói voltak: Ostrozánszky Ferenc /Ferkó bácsi/, Szolga Ágoston /Guszti bácsi/, Vedrődy Károly /Karcsi bácsi/ a fiával, Dénessel /Dinivel/, Prágai János /Jani bácsi/, Helt János /Jani bácsi/.

 

Balról jobbra: Tornyai Illés és Helt János

 

   Napjainkban a temetkezési vállalatok alkalmazottjai végzik a hajdani falusi sírásók munkáját. A valamikori bakterok és sírásók kora lejárt. Ezzel az írással rájuk emlékezünk, hogy ne felejtsük el őket. Emléküket tisztelettel megőrizzük.

   A bakterek és a sírásók a falu alkalmazottai voltak, az volt a hivatásuk, melyért fizetést kaptak. De mellettük voltak olyan vállalkozó szellemű emberek, akik csak úgy, jó keresztény szokás szerint, újév napján, január 1-jén, sorba járták a házakat, és boldog új esztendőt kívántak a ház minden lakójának. Vízkeleten az utolsó ilyen páros - Helt János és Tornyai Illés volt. Ők ketten járták újév napján a házakat, boldog új esztendőt kívántak a család minden tagjának. 

   A házigazda vagy a gazdasszony egy kis pénzzel vagy itókával jutalmazta meg őket. Kezdetben velük járt még Czehlárik János is, később pedig Tankó Miklós /Dadu/. Kár, hogy idővel ez a szép szokás is feledésbe ment.

 

   Népi mondóka újév napján:

,,Bort, búzát, békességet, sötétségben fényességet!

Új esztendő újat hozzon, régi jótól meg ne fosszon.

Ki barát volt, az maradjon, ki elindult, az haladjon.”


Fényképgaléria


Ossza meg ismerőseivel
Facebook  Twitter  Google  LinkedIn  Pinterest  Email  Print

Hozzászólások

Hozzászólás hozzáadása

Ehhez a cikkhez még nincs hozzászólás
Hozzászólás hozzáadása
Név *:
Szöveg *:
 Támogatók – Partnerek


Menü
+
+
Aktuális számunk


Elérhetőségek
Kiadónk:
OZ Matúšova zem – Mátyusföld PT
Diakovce 754, 925 81
IČO: 50115286
Regisztrációs sz.: EV4066/10
ISSN 1338-6344
 
Szerkesztőség
Szabó Frigyes
0949 377 888
szabo@terrahirujsag.sk
Hirdetések
Szabó Tamás
0905 752 678
info@terrahirujsag.sk
Előfizetés: 0949 377 888
megrendelem@terrahirujsag.sk

Copyright © 2017 by FriTom International spol. s r.o. Minden jog fentartva!
Tvorba web stránok

Minden jog fenntartva - www.terrahirujsag.sk
Webdesign GRANDIOSOFT
© Copyright

Ez az oldal cookie-kat használ, melyekkel még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. Szolgáltatásaink igénybevételével Ön beleegyezik a cookie-k használatába. További információ